blog

Polignano a Mare – perła Apulii
Apulia to kraina trulli, niezliczonych zamków, katedr, grot, plaż, dwóch mórz, dawnych rzemiosł, oliwnych gajów, kalejdoskopu smaków i zapachów. Zasługuje na to by ją odkryć i docenić. I chociaż z roku na rok przybywa tu coraz więcej turystów, to jeszcze niedawno było zupełnie inaczej.

Przyprawy? Wyrzuć do śmietnika…
Przyprawy wyrzuć do śmieci, czyli włoska kuchnia… od kuchni. Włoskie stylizacje, często choć starannie przemyślane, są klasyczne i mają odznaczać się dyskretną, nie wymuszoną elegancją.

Apulijskie powietrze
Apulijskie powietrze to wpis o pierwszym dniu spędzonym na obcasie kontynentu Apenińskiego, w którym Gosia przeżyła tzw. coup de foudre – zakochała się. W Apulii. W jej kolorach, smakach i tym cudownym, gorącym, powietrzu.

Napij się kawy…po włosku
Ci prendiamo un caffé? (pl. napijemy się kawy?) – we Włoszech pytanie to najprawdopodobniej zadawane jest o wiele częściej niż w innych częściach świata. Ci prendiamo un caffé? Usłyszeć je można w każdym miejscu i o każdej porze.